Over Mij

Over Mij

Hallo en welkom op deze site!

Ik ben Liesbeth van Alphen. Een Belgisch-Nederlandse met een missie: meer menselijkheid in onze organisaties.
Meer aandacht. Meer balans.

Achtergrond

Ik groeide op in en rond Brussel, als oudste dochter van drie. Ik verhuisde op mijn 18e voor een studie naar Delft,  en uiteindelijk is het de liefde die me in Nederland hield. De liefde voor een Nederlandse man, en voor het land wat ik had leren kennen. Ik studeerde technische bestuurskunde, en als ik nu terugkijk geloof ik dat mijn passie voor mensen, organisaties en hun complexe uitdagingen daar is gaan bloeien. In de loop van de jaren heb ik me onder andere verder verdiept in systemisch werk, voice dialogue, deep listening, coaching, neurowetenschap, breathwork en werken vanuit kernwaarden.

Het roer om

Na jaren met plezier als adviseur gewerkt te hebben bij een commercieel adviesbureau, voelde ik sterk de behoefte om mijn eigen hart te volgen. In 2016 richtte ik Flying Zebra op. Mijn ambitie was vanaf de start om mensen binnen organisaties dichter bij zichzelf te brengen en om organisaties te laten groeien door de aandacht op de mens te richten. Het samenwerken met allerlei verschillende typen organisaties in de jaren die volgden heeft mij tot een simpele conclusie geleid: organisaties zijn in essentie gewoon groepen leuke mensen. Mensen die allemaal, net als jij en ik, hun eigen verlangens, vragen, ideeën en verhalen hebben. Heel eenvoudig, en heel krachtig.

Mijn visie

Waar wordt het dan ingewikkeld? Waarom zien we zoveel mensen niet hun volle potentie benutten, de motivatie verliezen, uitvallen, of weggaan? Het gaat mis in de structuren die we opzetten om deze groepen leuke mensen naar goede resulaten te leiden. Organisaties hebben behoefte aan sturing en controle. Grip op doelen en output. Grip op omzet. Natuurlijk. Maar ergens op dat pad vergeten we met regelmaat dat we nog steeds met mensen te maken hebben. Ze worden vaak een functie, een anoniem radertje in een groter wiel, een nummer.
Dán gaat het wringen. Want of we nu in een duur pak complexe projecten aansturen op kantoor of in onze pyjama onze tanden staan te poetsen thuis: we zijn eerst en vooral mensen. We willen gezien worden, gehoord worden, en de vrijheid voelen om een bijdrage te leveren aan iets groter dan onszelf.

“Indrukwekkend hoe Lies op een fijne, persoonlijke manier de juiste vragen stelt om tot de kern te komen. Ze is scherp en durft het gesprek naar een bepaalde diepte te brengen. Niet alleen tijdens de gesprekken maar ook daarbuiten toont ze betrokkenheid. Door met Lies te werken heb ik meer ruimte en rust in mijn hoofd gekregen en het daardoor aangedurfd om bepaalde spannende keuzes te maken. Wat Lies uniek maakt is dat ze situaties goed kan aanvoelen om hier vervolgens met haar aanpak bij aan te sluiten. Ik gun het iedereen om door Lies gecoacht te worden!"

De kracht van aandacht

Het is een bekend gezegde: wat je aandacht geeft groeit. Zo ook mensen.
En als mensen als individu groeien, wordt opeens zoveel moois mogelijk.

Dat heb ik keer op keer gezien. Bijvoorbeeld in een organisatie waar de interne samenwerking vastliep, en een aanzienlijk deel van de medewerkers op de rand van uitvallen stond als gevolg van de negatieve sfeer. Door samen met hen stil te staan bij het verleden en hoe dat zijn impact heeft gehad op de mensen, kwam erkenning, en daarmee de ruimte om samen te kijken naar het nu en de toekomst van de organisatie.

Of bij een organisatie waar het opzetten van een complex samenwerkingsverband onder zware druk stond en de sleutel lag in het voeren van het juiste gesprek, op het juiste – menselijke – niveau, door alle lagen van de organisatie heen. En bij die andere organisatie, waar de HR-manager op zoek was naar een manier om de interne samenwerking te versterken en meer binding te creëren. Voor hen bleek intervisie dé manier te zijn om mensen te ondersteunen in hun groei: individueel, en naar elkaar toe.

En natuurlijk zie ik het bij mijn coachees. Het is door stil te staan bij de mens, de aandacht te verbreden en het juiste gesprek te voeren dat we ruimte creëren om te groeien.

Waarom Flying Zebra

Ik vind het belangrijk dat we elk mens, elke medewerker als een uniek individu benaderen (wist je dat het strepenpatroon van een zebra net zo uniek is als een vingerafdruk?) – en ik werk vanuit de volle overtuiging dat er veel meer mogelijk is dan we in eerste instantie zien (want zebra’s kúnnen vliegen – als je maar bereid bent te kijken vanuit een ander perspectief). Dáár staat Flying Zebra voor.

And on a personal note: de naam Flying Zebra is ook een ode aan mijn moeder’s moeder. Gilberte Vanhaeverbeke. De kleine, stoere en sterke vrouw die het na al die jaren in Afrika zeker wist: van alle dieren die ze ooit zag, was het de zebra die haar hart had veroverd.