Organisatiecultuur meten – hoe doe je dat?

Blog

Organisatiecultuur meten hoe doe je dat?

20 June 2022

Hallo leidinggevende, zou je in een paar woorden kunnen samenvatten wat de essentie is van jullie organisatiecultuur? Wat kenmerkt hoe jullie intern met elkaar omgaan? En wordt dat beeld gedragen door je collega's?

Als je organisatie hier nog geen zicht op heeft: lees vooral verder. Of je nu wilt borgen dat jullie qua interne cultuur futureproof zijn, je wilt onderzoeken of er voldoende match is met de behoeften van je medewerkers of al concreet zaken wilt veranderen: bewust omgaan met organisatiecultuur heeft alleen maar voordelen. 

Maar eerst: wat is organisatiecultuur nou precies? In een eerdere post hanteerde ik al de volgende omschrijving: “De cultuur van een organisatie of een groep mensen is een reflectie van de waarden, overtuigingen en gedragspatronen die binnen de organisatie of groep leven.” In simpelere bewoordingen: organisatiecultuur is ‘de manier waarop we dat hier gewoon doen’. Een manier van zich tot elkaar en onze taken verhouden die zo vanzelfsprekend aanvoelt dat het vaak een buitenstaander of nieuwkomer is die ons erop wijst dat het niet per se overal zo werkt. 

Maar als cultuur zo’n vanzelfsprekendheid in zich heeft dat we er ons niet van bewust zijn, hoe kan je haar dan in beeld brengen? Hoe kan je haar - in korte tijd - zodanig concreet krijgen dat je er ook concrete strategische beslissingen aan kan koppelen?

Het antwoord op die eerste vraag: zorg dat je iemand aan boord brengt die geen onderdeel uitmaakt van je organisatiecultuur – een buitenstaander. Iemand die er geen onderdeel van uitmaakt en die je kan helpen met scherp krijgen wat jullie kenmerkt. Het korte antwoord op de tweede vraag: zet een goed ontwikkelde survey in.

Zelf werk ik graag met het BVC assessment (Barrett Values Centre assessment). Dat is in essentie een survey die uit drie vragen bestaat. Deelnemers aan de survey moeten drie keer een top tien aan waardes selecteren:
- hun persoonlijke kernwaarden als mens,
- de huidige waarden van hun organisatie,
- en de gewenste toekomstige waarden van de organisatie.
Op basis van deze antwoorden wordt vervolgens grafisch weergegeven welke top 10 aan waarden jouw mensen en je organisatie kenmerken, wat die waarden zeggen over de fase waarin je organisatie zich bevindt en waar de grootste stap te maken is om door te ontwikkelen naar de gewenste toekomstige organisatiecultuur.

Wat ik persoonlijk ontzettend sterk vind: deze aanpak benadert cultuur vanuit de basis: de mens. Hij is simpel en krachtig. Én hij vormt een sterk startpunt voor concrete gesprekken binnen een MT over waar de schoen wringt en waar de toekomst ligt. Een goede basis voor hands-on strategische keuzes over zowel de interne organisatie als mogelijke externe producten en diensten die volgen uit het helder hebben van waar de organisatie voor staat.

Dus ja, cultuur is wel degelijk te meten. En wat levert dat waardevolle inzichten en ideeën op!



Zit je met vragen rondom de cultuur in jouw organisatie? Zie je bepaalde patronen waar je wat mee wil? Of ben je concreet op zoek naar een BVC-consultant? Bel of mail gerust en we plannen een vrijblijvend gesprek in!

 

#meten #kernwaarden #bvc #barrettvaluescentre #survey

Recente blogposts

We zijn allemaal sukkels. We zijn allemaal helden.

We zijn allemaal sukkels. We zijn allemaal helden.

16 December 2023

Waarom een eenvoudige binaire kijk op de wereld veel te simplistisch is. En hoe een meer genuanceerde bril kansen biedt, ook binnen organisaties.

Lees verder

Meer vertrouwen binnen organisaties? Graag! (Maar waarin dan?)

Meer vertrouwen binnen organisaties? Graag! (Maar waarin dan?)

9 February 2023

Heb jij scherp wat wordt bedoeld met 'het vertrouwen in de organisatie scoort hoog', of 'het vertrouwen is door de incidenten van de laatst jaren behoorlijk geschaad'? Vertrouwen in wie? Of wat? Wat is vertrouwen dan precies?

Lees verder